Aktuelnosti

Minimalac veći za 9,4%

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je nakon sednice Socijalno –ekonomskog saveta (SES) rekao da će minimalna cena rada u 2022. godini iznositi 35,012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto, uz povećanje neoporezivog dohotka sa 18.300 na 19.300 dinara, kao i uz umanjenje doprinosa na teret poslodavaca za PIO fond od 0,5 odsto. 

Pored ministra finansija, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, predstavnika poslodavaca i zaposlenih, sednici SES prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Mali je na konferenciji za novinare posle sastanka naglasio da je važno da srpska privreda nakon svakog razgovora o minimalnoj zaradi ide napred, da se održava puna zaposlenost, a da konkurentnost i efikasnost rada privrede ne zaostaju. 

„Od 2017. godine imamo kontinuitet rasterećenja privrede kada su porezi i doprinosi na plate u pitanju. Tada je opterećenje na zarade bilo 64 odsto, a od sledeće godine će biti 61,1 odsto. To smanjenje doprinosi daljem zapošljavanju, otvaranju novih radnih mesta, doprinosi rasterećenju rada, kako bi se nastavila politika zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti u Republici Srbiji“, naveo je on. 

Napomenuo je da srpska privreda raste uprkos pandemiji i najvećoj ekonomskoj krizi ikada. 

Opširnije...

U „APTIVU” PRIZNALI GREŠKU, RADNO VREME VRAĆENO SA 12 NA 8 SATI

 

Po nalogu Republičkih inspektora rada, poslovodstvo fabrike „Aptiv“ Leskovac još juče je donelo odluku da radno vreme vrati sa 12 na 8 sati, a danas je u razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije priznalo da je napravljena greška.

Predsednik tog granskog sindikata Zoran Marković rekao je medijima, posle razgovora s poslovodstvom ispred ove fabrike, da će se od 5. jula uvesti osmočasovno radno vreme i da su dati dodatni bonusi.

Opširnije...

STARI ODMOR - DO KRAJA JUNA 2022

Odlična vest za zaposlene - stari godišnji odmor moći će da se koristi do kraja juna 2022. Do sada je ovaj zaključak Vlade važio samo za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. "I ja se nadam da ću i ja otići na godišnji odmor, pošto nisam bio godinu i po dana. Ja ću u julu/avgustu pet dana, otići ću u neki riobolov, lov..."

Opširnije...

Na terenu sa inspektorom

Kako izgleda dan na terenu sa republičkim inspektorima?

Nekoliko novinara provelo je dan u inspekcijskom nadzoru sa inspektorima iz Inspektorata za rad, prosvetne, turističke, sanitarne, poljoprivredne inspekcije, Inspekcije za zaštitu životne sredine, kako bi čitaocima približili koje su to aktivnosti i šta  možete da očekujete kada vas poseti inspekcija.

Opširnije...

Poreski alarm - mobilna aplikacija za prijavu poreskih nepravilnosti

Poreski alarm je naziv besplatne aplikacije za pametne telefone (android i Iphone uređaje) posredstvom koje poreski obveznici Republike Srbije mogu odmah po nastanku odnosno uočavanju bilo koje poreske nepravilnosti da podnesu prijavu Poreskoj upravi Republike Srbije.

Mogućnosti i način korišćenja aplikacije

Građani mogu da prijave nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata koje se odnose, pre svega, na neizdavanje fiskalnih računa, obavljanje neregistrovane delatnosti i angažovanje neprijavljenih radnika, kao i druge poreske nepravilnosti koje uoče u poslovanju privrednih subjekata.

Opširnije...
Subscribe to this RSS feed

Ulogujte se