Aktuelnosti

APR: TOKOM VANREDNOG STANJA VIŠE PREKIDA OBAVLJANJA DELATNOSTI PREDUZETNIKA

APR: TOKOM VANREDNOG STANJA VIŠE PREKIDA OBAVLJANJA DELATNOSTI PREDUZETNIKA

Agencija za privredne registre (APR) je danas objavila da je naglo porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika kojima je poslovanje otežalo ili onemogućilo vanredno stanje uvedeno u Srbiji zbog pandemije korona virusa.

Po podacima APR, od 1. januara do 15. marta registrovano je 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida.

Najviše je registrovanih prekida obavljanja delatnosti frizerskih i kozmetičkih salona, konsultantskih aktivnosti, vrtića, boravaka za čuvanje dece, proizvodnje kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološke prakse, taksi prevoza, inženjerske delatnosti i tehničkog savetovanja, restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovine na malo odećom.

APR je ukazala da je povećanje broja registrovanih privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika zabeleženo u Registru privrednih subjekata i pre pojave pandemije. To je, kako se pretpostavlja, bila posledica izmena Zakona o porezu na dohodak građana i „testa samostalnosti“, jer su preduzetnici registrovani za tzv. „računarske delatnosti“ u najvećoj meri  bili podnosioci prijava privremenog prekida obavljanja delatnosti.

Jedan broj preduzetnika iz ove grupe prijavio je brisanje iz Registra preduzetnika i registrovao se kao privredno društvo, pod istim nazivom i šifrom delatnosti pod kojima je ranije obavljao delatnost preduzetnika. Udeo tih preduzetnika u ukupnom broju registrovanih prekida obavljanja delatnosti se smanjio od uvođenja vanrednog stanja.

Tako je od 1. januara do 15. marta registrovano 5.474 prekida obavljanja delatnosti preduzetnika registrovanih za „računarske delatnosti“, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano svega 580 prekida obavljanja računarskih delatnosti, saopštila je APR.

„Već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa COVIĐ19 i podršku privredi Srbije, u Agenciji smo počeli da registrujemo manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti“, izjavio je direktor APR Milan Lučić.

On je ocenio da će ekonomske mere države pomoći najugroženijim delovima privrede da prevaziću prve posledice krize prouzrokovane pandemijom.

Program ekonomskih mera, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo finansija, pružiće podršku i preduzetnicima koji su zbog uvođenja vanrednog stanja prijavili prekid obavljanja delatnosti, navela je APR.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled korona virusa, precizira koja lica i pod kojim uslovima mogu koristiti fiskalne pogodnosti i direktna davanja, PDV tretman prometa dobara i usluga bez naknade za zdravstvene svrhe, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći svim punoletnim građanima iz ddržavnog budžeta Srbije.

Izvor: inspektor.gov.rs

Ulogujte se