Aktuelnosti

Obaveza Vlade Srbije je da brani prava radnika

„Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, očekuje se u toku ove godine, a pored njega u planu su i Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu, Izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakon o socijalnim kartama i Zakon o socijalnom preduzetništvu“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na Četvrtoj godišnjoj konferenciji Vlade Srbije i Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Izlaz iz sive ekonomije".

Kako kaže, sve ovo doprineće da građani budu uvereni da je država na njihovoj strani i da sve radi u njihovu korist.

„Obaveza Vlade Srbije je da brani radnička prava i u tome treba svi zajednički da učestvujemo. Radnici treba da budu svesni svojih prava i da prijave one koji ih krše. Za državu oni predstavljaju ključ uspeha, jer bez zadovoljnih radnika, nema ni dobrih rezultata, a ni napretka“, rekao je ministar. 

Đorđević je istakao je da je u toku 2017. i 2018. godine Ministarstvo postavilo poseban akcenat na borbu protiv sive ekonomije, posebno kroz projekat u saradnji sa Kraljevinom Norveškom„ Reci NE radu na crno“ koji je dao odlične rezultate.

„Svi radnici moraju da rade u skladu sa zakonom jer time ostvaruju i pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje, a želimo da i oni toga budu svesni. Pojačanim inspekcijskim nadzorima kontrolišemo i poslodavce, odnosno da li su obezbedili prava koja radnicima sleduju. Na sajtu Ministarstva uvedena je i praksa da se objavljuju liste onih koji rade u skladu sa zakonom, ali i onih koji ga krše i verujemo da će i to doprineti da rad na crno više ne postoji“, rekao je ministar.

Đorđević je istakao i da je u 2018. godini bilo za 31 odsto više inspekcijskih nadzora nego u 2017. godini, ali da je ipak utvrđen manji broj onih koji su radili na crno što pokazuje veliki pomak kada je u pitanju borba protiv rada na crno.

Prema njegovim rečima, poseban značaj imaće i izrada socijalnih karata, kojim će raspodela socijalne pomoći biti transparentnija. Naveo je i da je i uvođenje registara, za prijavu sezonskih radnika takođe od velike važnosti, jer kako kaže ovo je prvi put da radnici koji obavljaju ovakvu vrstu poslova  budu prijavljeni i da ostvare prava koja imaju.

Izvor: minrzs.gov.rs

 

Ulogujte se