Aktuelnosti

Đorđević o bezbednosti na radu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Srbiji Nj. E. Henkom van den Doolom i direktorom kompanije „Heineken“ u Srbiji Nikosom Zoisom, posetili su pivaru kompanije „Heineken“ Srbija u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

„Vlada Republike Srbije ovu godinu proglasila je Godinom bezbednosti i zdravlja na radu, na inicijativu resora kojim rukovodim, upravo naglašavajući važnost bezbednog rada. Svaki radnik mora da se vrati svojoj porodici zdrav na kraju radnog dana. Da bi tako bilo, država i poslodavac su u obavezi da građanima obezbede bolje uslove rada, zaštitu i bezbednost na radu“, izjavio je ministar. 

Đorđević je takođe istakao da je nivo standarda bezbednosti i zdravlja na radu Kraljevine Holandije uzor Srbiji.

„Trudimo se da nizom aktivnosti i strategijama podignemo nivo bezbednosti i zdravlja na radu na najviši mogući. Novi Zakon o zdravlju i bezbednosti na radu biće moderan i  po najvišim mogućim standardima. Marljivo ćemo raditi na pružanju još veće brige našim radnicima, koji će na taj način biti sigurni da je država na njihovoj strani“ rekao je ministar, zahvalivši se ambasadoru Doolu na saradnji i istakao da veruje da će Srbija ove godine imati konkretne rezultate na ovom polju.

Ministar Đorđević naveo je i da Ministarstvo ove godine očekuje i Zakon o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, da će nastaviti sa inspekcijskim nadzorima,  kao i da će biti još oštrije prema onima koji krše zakon, sa ciljem da se zloupotreba prava radnika iskoreni.

Izvor: minrzs.gov.rs

 

Ulogujte se