Aktuelnosti

Izvršeni integrisani inspekcijski nadzori u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu

Inspektori rada, Odeljenja inspekcije rada Šabac, izvršili su integrisane  inspekcijske nadzore, kojima su obuhvatili oblast radnih odnosa, oblast bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu izgradnje stambenog objekta  u Beogradu, u Ulici Oblakovska broj 9, dana 14, 15. i 19. marta 2019. godine postupajući po anonimnoj prijavi članova kolegijuma ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Inspektor rada je tokom nadzora utvrdio i zapisnički konstatovao da zaposleni na gradilištu ne koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu,  da ivice objekta pored kojih se izvode radovi nisu obezbeđene postavljanjem zaštitnih ograda, da kablovi koji služe za napajanje strujom opreme za rad nisu dodatno zaštićeni.

Pored toga, ovom prilikom utvrđene su i nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

Nakon inspekcijskog nadzora inspektori su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca „Gradnja Berkić“, koji je izvođač radova, zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa (12 lica na radu „na crno“). Takođe, zbog ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih inspekcija je donela rešenje o zabrani rada pri obavljanju poslova zidanja zidova potkrovlja.

Zabrana rada traje dok se ne otklone okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih, odnosno dok se ne obezbedi korišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje na građane da svaku sumnju na kršenje radničkih prava, ugrožavanje bezbednosti i zdravlja na radu radnika i kršenje ostalih zakonom propisanih prava i obaveza prijave Inspektoratu za rad putem besplatnog poziva na broj telefona 0800 300 307.

Ističemo, da ćemo nastaviti da sprovodimo redovne i vanredne inspekcijske nadzore, brže, jače i bolje, kako bismo stali na put nebezbednom radu, radu na crno i ostalim nepravilnostima koje nisu u skladu sa zakonom, jer su građani naš prioritet.

Izvor: minrzs.gov.rs

 

Ulogujte se