Aktuelnosti

SES za ukidanje Zakona o platama u javnom sektoru

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije dao je pozitivno mišljenje za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređenju osnovnica za obračun, isplatu plata i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava.
Zakon se odnosi na 67.000 zaposlenih u javno komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru, to jest na ukupno oko 200.000 zaposlenih. 
Sednici SES-a, održanoj 25.marta, prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je prihvatio inicijativu za početak primene zakona od 1. januara 2020. godine. 
Na dnevnom redu bila je i inicijativa Saveza samostalnih sindikata Srbije za izmenu člana 70a. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno ukidanje penala za prevremeni odlazak u penziju. 
Predstavnici Ministarstava rada i finansija uradiće zajedničku analizu o tome kakve efekte bi moglo da ima eventuano ukidanje "penala" za prevremeno penzionisanje, a nakon toga će ona biti predstavljena socijalnim partnerima, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nakon sednice SES-a.


Đorđević je rekao da će to pitanje biti "dubinski analizirano", imajući u vidu da je važno da se postignu dugoročni pozitivni efekti i da se takva mera ne bi negativno odrazila na privredu i finansije. 
"S obzirom na to da nismo ulazili u detalje, danas je dogovor bio da se dubinski vidi i napravi analiza koliko tih ljudii ima, koliko bi to koštalo državu i budžet, i ono što je najbitnije, kakve bi to efekte imalo dugoročno", rekao je Đorđević. 


On je rekao da prevremeno penzionisanje utiče logično na povećanje broja penzionera u zemlji, a ako bi se penali ukinuli, onda treba videti da li bi oni bili ugroženi ekonomski i morali da budu korisnici nekih drugih pomoći. 
"To bi opet moralo biti iz budžeta i ne bi anuliralo negativne efekte... Cilj je da položaj penzionera bude bolji, svakako ćemo gledati da gde god je moguće popraviti položaj penzionera, da to i učinimo", rekao je ministar rada. 
Kako je dodao, gde god bude prostora biće "pomeranja", a za sledeću sednicu SES-a predstavnici Ministarstva rada i Ministarstva finansija će sprovesti analizu i predstaviti je socijalnim partnerima kako bi zauzeli stav o tome. 
Nakon radnog dela sednica, održana je I zajednička sednica sa socijalno ekonomskim savetima iz RepublikeSrpske I Grčke, kojoj su prisustvovali i potpredsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke Georgios Karanikas i predsedavajući Ekonomsko-socijalnog saveta Republike Srpske, Dragutin Škrebić. 
Na sastanku, kojem su prisustvovali I potpredsednik SSSS Duško Vuković i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, razgovarano je o kolektivnom pregovaranju, rešavanju problema migracija i strategiji društveno-ekonomskog razvoja.

Izvor: sindikat.rs

 

Ulogujte se