Aktuelnosti

Ružić: Ojačaćemo inspekciju, posao za mlade inspektore

U borbi protiv sive ekonomije važno je ojačati ljudske i materijalne kapacitete inspekcije i njenu efikasnost, izjavio je danas ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i najavio da će uskoro biti usvojen trogodišni plan zapošljavanja mladih inspektora i predstavljen novi model opremanja inspekcije.

Na godišnjoj konferenciji NALEDa, na kojoj je predstavljeno 11. izdanje "Sive knjige 2019", Ružić je rekao da ova godina treba da donese vraćanje službeničkog zvanja "inspektor" u službenički sistem Srbije, a radiće se na tome da inspektori uživaju i punu pravnu zaštitu države u sudskim procesima.

Jedan od ciljeva u 2019. godini, kaže ministar, biće novi model vrednovanja rada inspektora.

"Želimo da merilo uspeha rada jedne inspekcije ne bude broj ostvarenih nadzora ili količina oduzete robe, već mera ostvarenja javnog interesa u sektoru u kom radi", poručio je Ružić.

Ministar kaže da će ovu godinu obeležiti početak rada softvera e-Inspektor, a prve četiri - inspekcija rada, sanitarna, tržišna i upravna inspekcija počele su već da rade u ovoj platformi, a do kraja godine očekuje se i da preostalih 38 inspekcija počnu rad koristeći ovaj softver.

Taj softver je, naglasio je Ružić, ne donosi samo velike direktne uštede kroz digitalizaciju već se u njemu prvi put kreira i kartoteka kompletne privrede Srbije koja će omogućiti da se prepozna onaj njen deo koji je svesno u sivoj zoni i prema kojem će se usmeriti svi represivni resursi kako inspekcija, tako i državnih organa.

Takođe, kaže ministar, softver će omogućiti i ujednačavanje inspekcijske prakse pa se, dodaje, više neće dešava da dva inspektora zbog istog prekršaja pišu bitno različita rešenja ili kazne.

"To će uticati na bolju sudsku praksu i ukupno bolji efekat inspekcije", rekao je Ružić.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kaže ministar, vidi NALED kao vrednog i pouzdanog partnera u ispunjavanju tih ciljeva.

"Verujem da ćemo smanjiti nijansu sive u našoj ekonomiji , kao što se nadam da će NALEDova Siva knjiga za sledeću godinu biti značajno tanja kao posledica rada cele Vlade na rešavanju problema na koje je ne samo ukazano u ovoj knjizi, već je ponuđen i način kako ove probleme rešiti", rekao je Ružić.

Izvor: inspektor.gov.rs

Ulogujte se