Aktuelnosti

E-inspektori počinju rad

Sistem e-Inspektor danas počinje da koristi 36 inspekcija, kaže direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

"Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je prethodnih godinu i po dana radila na implementaciji ovog veoma složenog informacionog sistema elektronske uprave," kaže.

Tako će od sutra 1.500 naših inspektora na teren izaći koristeći laptop računar, mobilni internet i kvalifikovani elektronski sertifikat", dodao je.

Opširnije...

Od osam primedbi sindikata, država prihvatila jednu

Od sedam ili osam primedbi koliko su sindikati imali na nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju radnika u Srbiji, ostali socijalni partneri su na sednici SES-a pre dva dana prihvatili tek jednu – i to onu da se supsidijarna odgovornost zameni solidarnom.

Što znači da radnik ukoliko odluči da tuži agenciju u isto vreme i o istom trošku može odgovornost da zatraži i od poslodavca, što trenutnim tekstom zakona nije predviđeno. Sve ostale primedbe nisu prihvaćene, a pre poslodavaca, kako tvrde sindikati, protiv njih su bili predstavnici države. 

Potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković kaže za Danas da je na poslednjoj sednici zapelo već „kod naslova“, ali da to nije najveći problem. 

Opširnije...

Zašto spisak zaposlenih više nije validan dokument?

Pretplatne karte za prevoz do posla i nazad će kao i do sada zaposleni sami kupovati ako žele. Firme su dužne da im novac mesečno uplaćuju u te svrhe, a oni mogu da ga upotrebe i za neki drugi alternativni prevoz.

Ministarstvo finansija, međutim, smatra da su naknade nedokumentovan rashod preduzeća koji se ne priznaje u poreske svrhe i da zaposleni nemaju, kao do sada, pravo na poresko oslobađanje ukoliko nemaju verodostojnu ispravu kao što je fiskalni račun da su zaista kupovali karte, a po poslednjem predlogu i spisak zaposlenih. 

Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Ministarstvo finansija dalo je ovo mišlјenje, koje su predstavnici sindikata odbili i tražili da se ova oblast reguliše na drugačiji način, odnosno kao i ranijih godina. 

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije naglašava da niko ne može da uslovlјava zaposlene čime će ići na posao niti oni treba da pravdaju troškove. 

Na ovaj način se, kaže on, favorizuje monopol jednog prevoznika, a ipak, ne dešava se sve samo u Beogradu. 

“Primera radi, u Kragujevcu javni prevoz radi do 20 časova, pa zaposleni koji rade drugu smenu ne mogu da ga koriste”, kaže Vuković. 

Opširnije...

Manja kazna za priznanje prekršaja

Vlasnici ugostiteljskih objekata, hotela i turističkih agencija uskoro će moći da se dogovore oko manje kazne sa inspekcijom i sudijom za prekšaje. Uslov je da priznaju prekršaj. To je omogućeno novim Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, ali na to neće imati pravo oni koji rade u "sivoj zoni".

Nadležni u Ministarstvu turizma očekuju da sporazum o priznavanju prekšraja zaživi sledećeg meseca, čim prođe Koordinacionu komisiju Vlade Srbije. Prema rečima Vere Božić Trefalt, pomoćnika ministra turizma, sporazum je izuzetno važan, jer je cela politika u delu inspekcijskog nadzora, da privreda i inspekcija budu partneri, pišu "Večernje Novosti".

Opširnije...
Subscribe to this RSS feed

Ulogujte se