Aktuelnosti

Đorđević o bezbednosti na radu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Srbiji Nj. E. Henkom van den Doolom i direktorom kompanije „Heineken“ u Srbiji Nikosom Zoisom, posetili su pivaru kompanije „Heineken“ Srbija u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

„Vlada Republike Srbije ovu godinu proglasila je Godinom bezbednosti i zdravlja na radu, na inicijativu resora kojim rukovodim, upravo naglašavajući važnost bezbednog rada. Svaki radnik mora da se vrati svojoj porodici zdrav na kraju radnog dana. Da bi tako bilo, država i poslodavac su u obavezi da građanima obezbede bolje uslove rada, zaštitu i bezbednost na radu“, izjavio je ministar. 

Opširnije...

Šverc na internetu nova meta inspekcije

Štete od sive ekonomije nijedna zemlja nije uspela da izbegne. Pitanje je samo koliko će privrednici koji rade ilegalno uspeti da otkinu od bruto društvenog proizvoda.

Ozbiljne procene govore da se kod nas nivo poslovanja van zakona i drugih propisa snizio ispod 20 odsto. Da može još bolje – svakako je izvesno. Vlada Srbije usvojila je nedavno Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Po rečima ministra finansija Siniše Malog, reč je o sveobuhvatnom i detaljnom planu, koji je usmeren na na potpuno suzbijanje sive ekonomije. Jedna od bitnih novina je portal e-Inspektor, koji će omogućiti bolju komunikaciju između inspektora pa samim tim i uspešnije suzbijanje nelegalnog poslovanja. U Akcionom planu su posebno zacrtani suzbijanje nelegalne trgovine putem interneta te nelegalne gradnje, koja je posebno izražena u većim gradovima.

Opširnije...

Izvršeni integrisani inspekcijski nadzori u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu

Inspektori rada, Odeljenja inspekcije rada Šabac, izvršili su integrisane  inspekcijske nadzore, kojima su obuhvatili oblast radnih odnosa, oblast bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu izgradnje stambenog objekta  u Beogradu, u Ulici Oblakovska broj 9, dana 14, 15. i 19. marta 2019. godine postupajući po anonimnoj prijavi članova kolegijuma ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Inspektor rada je tokom nadzora utvrdio i zapisnički konstatovao da zaposleni na gradilištu ne koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu,  da ivice objekta pored kojih se izvode radovi nisu obezbeđene postavljanjem zaštitnih ograda, da kablovi koji služe za napajanje strujom opreme za rad nisu dodatno zaštićeni.

Pored toga, ovom prilikom utvrđene su i nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

Opširnije...

Dogovoren akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Na sastanku Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije dogovoren je konačan koncept Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije.

Akcioni plan bi trebalo uskoro da bude usvojen na sednici Vlade Srbije, a nakon čega će početi njegova primena.

Sagovornici su se saglasili da će Akcioni plan da doprinese boljem privrednom i poslovnom ambijentu, kao i boljem položaju radnika, s obzirom na to da siva ekonomija i dalje ima veliki udeo u BDP-u, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Opširnije...

SES za ukidanje Zakona o platama u javnom sektoru

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije dao je pozitivno mišljenje za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređenju osnovnica za obračun, isplatu plata i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava.
Zakon se odnosi na 67.000 zaposlenih u javno komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru, to jest na ukupno oko 200.000 zaposlenih. 
Sednici SES-a, održanoj 25.marta, prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je prihvatio inicijativu za početak primene zakona od 1. januara 2020. godine. 
Na dnevnom redu bila je i inicijativa Saveza samostalnih sindikata Srbije za izmenu člana 70a. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno ukidanje penala za prevremeni odlazak u penziju. 
Predstavnici Ministarstava rada i finansija uradiće zajedničku analizu o tome kakve efekte bi moglo da ima eventuano ukidanje "penala" za prevremeno penzionisanje, a nakon toga će ona biti predstavljena socijalnim partnerima, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nakon sednice SES-a.

Opširnije...
Subscribe to this RSS feed

Ulogujte se