Aktuelnosti

INSPEKTORI RADA I KAŽNJAVANJE POSLODAVACA: PREKRŠAJI „TEŠKI“ 207 MILIONA DINARA Featured

Poslodavci u Srbiji kažnjeni su novčanim kaznama u iznosu od 207.077.886 dinara, što je oko 1,76 miliona evra, na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koje su tokom 2021. godine podneli inspektori rada. Najveći deo izrečenih kazni - 197.76 miliona dinara - odnosi se na kršenje Zakona o radu i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, pokazuje godišnji izveštaj inspekcije rada za 2021.

„U 2021. godini, po zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka podnetim prema Zakonu o radu ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po rešenjima sudija za prekršaje je 121.166.885 dinara, a na osnovu 2.390 podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, što znači da je prosečan iznos izrečene kazne 50.697 dinara“, stoji u godišnjem izveštaju inspekcije rada.

Opširnije...

ODRŽANA SEDNICA KOORDINACIONE KOMISIJE ZA INSPEKCIJSKI NADZOR

U Ministarstvu finansija održana je sedma sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, u novom sazivu.

Članovi Komisije usvojili su završni izveštaj o radu Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor za period od 2017. do 2022. godine.

Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koja je ujedno i predsednica Koordinacione komisije, informisala je članove da se posle gotovo pet godina završava zajednički projekat MDULS, NALED-a i EBRD-a -  Jedinica za podršku Koordinacionoj komisiji, koja je prerasla u tim za reformu inspekcija.

Opširnije...

INVAZIJA RADNIKA IZ RURALNIH DELOVA AZIJE NA GRADILIŠTA

"Kada se radnik iz Turske povredi na gradilištu, leče ga privatno i odmah deportuju u Tursku. On i ne vidi našu bolnicu. To je ovde postala redovna pojava. Imamo navalu radnika iz ruralnih područja Azije, rade na crno i za to niko nije procesuiran", kaže za Nova.rs Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, povodom sve većeg broja stranaca koji rade u Srbiji.

Tačnih podataka, koliko je stranih državljana angažovano na srpskim gradilištima – nema, ali su procene da se radi ‘‘o hiljadama ljudi‘‘, navodi Torlaković.

On kaže da, uglavnom, rade ljudi iz Kine, Indije, Turske, Albanije, Tadžikistana, Vijetnama i „raznih azijskih zemalja“, da pristaju da rade za male plate i bez legalne dozvole, a sve u nadi, dodaje, da će preko Srbije otiću u razvijene zemlje Evrope.

Torlaković objašnjava, da im upravo to i obećavaju agencije, nudeći im Srbiju kao ‘‘privremenu destinaciju‘‘, do odlaska u bogatije zemlje.

Opširnije...

NOBELOVA NAGRADA POTVRDA DA POVEĆANJE MINIMALCA NE VODI VEĆOJ NEZAPOSLENOSTI

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju dodatno je razbila decenijama staru zabludu da povećanje minimalnih plata ide na teret radnih mesta.

Kanadski stručnjak za tržište rada Dejvid Kard, istraživač prestižnog Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) je još početkom devedesetih dokazao da povećanje minimalne cene rada ne vodi nužno većoj nezaposlenosti. Za taj svoj rad je Kard odlikovan Nobelovom nagradom za ekonomiju.

Ovaj ugledni kanadski ekonomista nagradu deli sa američkim profesorom Džošuom Angristom sa Masačusetskog instituta za tehnologiju i Gvidom Imbensom, koji potiče iz Holandije, a radi na američkom Univerzitetu Stanford. Njih dvojica su nagrađena za „metodološki prilog analizi kauzaliteta".

Nagrada je dodeljena za istraživanje tokom 90-ih godina prošlog veka čime su empirijski pokazali da, ideja koju su proturali konzervativni ekonomisti kako veća minimalna plata znači manji broj radnih mesta, nije zasnovana na činjenicama.

Opširnije...

Inspektori kao tajni kupci

Тржишни инспектори, имитирајући потрошаче, успевају да ухвате на делу особе и трговце који нерегуларно послују. Како сазнају "Новости", метод прикривене куповине који је прописан законима, највише су примењивали код продаваца дувана, одеће и обуће, као и приликом уговарања занатских услуга, изнајмљивања станова и оглашавања астролога.

У Министарству трговине, објашњавају да се ово изузетно средство, када инспектори у улози купца пазаре робу или услугу у физичким или онлајн продавницама, примењује само ако на други начин не могу да се обезбеде потребни докази или би то било веома отежано. Користи се у ситуацијама када постоји основана сумња да нека особа продаје робу или пружа услуге, а није регистрована за ту делатност, као и у случају ако регистровани трговац не издаје рачуне. Они који крше прописе увек се изненаде када буду ухваћени на делу, пишу Новости.

- Питају шта је то прикривена куповина и да ли су они први које инспектори контролишу - наводи Урош Кандић, државни секретар у Министарству. - Потребно је да им се објасни о којој методи се ради и у којој ситуацији се примењује.

Opširnije...
Subscribe to this RSS feed

Ulogujte se