Aktuelnosti

Priprema se plan za ukrupnjavanje inspekcija

Unapređenje sistema fiskalizacije kroz digitalizaciju, zakonsko regulisanje fleksibilnih oblika rada i uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, glavni su prioriteti za koje će Savez za fer konkurenciju u NALEDu zalagati kod nove vlade Srbije i na kojima će raditi u naredne dve godine, izjavio je danas novi predsednik Saveza Ivan Miletić.

Na sednici Saveza rečeno je da je među prioritetima i dalje unapređenje kontrolnog mehanizma inspekcijskog nadzora.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je cilj da se do 2022. izradi plan ukrupnjavanja inspekcija u 13-15 samoodrživih inspektorata, čime bi se povećala njihova autonomija i efikasnije koristili ljudski i materijalni resursi.

Opširnije...

Veći minimalac od januara

Nova minimalna cena rada u 2021. godini biće 32.126 dinara, što predstavlja rast od 6,6 odsto.

To je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, na kojoj nije postignut konsenzus oko visine “minimalca”.

Reprezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije I UGS Nezvisnost, predlagali su da se minimalna zarada poveća na najmanje na 34.000 dinara, Unija poslodavaca je procenila da nema uslova da povećanje bude veća od četiri do šest odsto, pa je Vlada Srbije, kao treći član Socijalno-ekonomskog saveta odlučila da povišica bude 6,6 odsto.

Opširnije...

NEPRIHVATLJIVA PONUDA VLADE DA MINIMALAC BUDE VEĆI ZA ŠEST ODSTO

 

Predlog predstavnika Vlade Srbije iznet na današnjem sastanku da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto, prihvatljiv je za poslodavce, dok se sindikati ne slažu i insistiraju da Ministarstvo finansija još jednom razmotri tu opciju, rečeno je Tanjugu posle sastanka, održanom u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković kaže za Tanjug da je za sindikate neprihvatljiv predlog o povećanju minimalne cene rada od četiri do šest odsto i da su i dalje pri stavu da mora da prati cenu minimalne potrošačke korpe.

"Tako bi se i dalje reprodukovala politika jeftine radne snage, i sa tako malim povećanjem ’minimalca’ ne mogu biti zadovoljni ni sindikati, a ni radnici koji primaju minimalnu zaradu", rekao je Vuković.

On ističe da sindikati zameraju na tome što nije ispoštovan dogovor socijalnih aktera od pre tri godine da se 2021. minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Opširnije...

Doneta Uredba o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlada Republike Srbije na sednici od 13. avgusta 2020. godine donela je Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ.  

U program će biti uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Opširnije...
Subscribe to this RSS feed

Ulogujte se